Βηθλεέμ: “Αν ο Ιησούς γεννιόταν σήμερα, θα γεννιόταν στη Γάζα ανάμεσα στα ερείπια”

MAHMUD HAMS/AFP VIA GETTY IMAGES

Στην Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, φέτος δεν θα υπάρχει δέντρο, ούτε παρελάσεις, μπάντες, μουσική, φώτα. Δεν θα ανοίξουν ούτε οι αγορές για τις γιορτές, ούτε θα ακουστούν κάλαντα, όπως συνήθως. 

Την εποχή των γιορτών η Βηθλεέμ γεμίζει κόσμο και οι κάμερες από την ταράτσα του δημαρχείου απλώνονται σαν κύμα για να απαθανατίσουν το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Manger, υπό τους ήχους της καμπάνας που καλεί στην μεταμεσονύκτια λειτουργία στην εκκλησία της Γέννησης. Οι προσκυνητές και οι τουρίστες δεν πήγαν φέτος στη Βηθλεέμ. 

Βηθλεέμ
ΕΡΑ/WISAM HASHLAMOUN


Στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, όπως περιγράφει η Washington Post, ο δήμαρχος της Βηθλεέμ Hanna Hanania μίλησε φέτος για πένθος  και καταδίκασε τη δίωξη του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα ως «εθνοκάθαρση» και «γενοκτονία».

Ομοίως και ο ο επικεφαλής του εμπορικού επιμελητηρίου. «Είμαι λυπημένος και αναστατωμένος για την ηθική αποτυχία της Δύσης»  να σταματήσει τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα, δήλωσε ο Σαμίρ Χαζμπούν.

Εκεί που άλλοτε βρίσκονται οι εορταστικές διακοσμήσεις, τώρα υπάρχει μια απλή φάτνη που απεικονίζει τον Ιησού να έρχεται σε αυτό τον κόσμο μέσα στα χαλάσματα της Γάζας. Και γύρω σιωπή. 

Ο αιδεσιμότατος Munther Isaac, πάστορας της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Χριστουγεννιάτικης Εκκλησίας, στάθηκε δίπλα στη μικρή σκηνή της Γέννησης στο παρεκκλήσι του. Το μωρό Ιησούς καθόταν ανάμεσα σε τρεμάμενα κεριά πάνω σε έναν σωρό από σπασμένο τσιμέντο και βρώμικη πέτρα.

Φάτνη Βηθλεέμ
ΕΡΑ/WISAM HASHLAMOUN


«Έτσι μοιάζουν τα Χριστούγεννα στην Παλαιστίνη», είπε, «αυτό είναι το αληθινό μήνυμα».



Στην αρχή, είπε, η ιδέα να τοποθετηθεί η γέννηση του Ιησού σε μια εμπόλεμη ζώνη «ήταν σοκαριστική – ήταν δύσκολο ακόμη και για τους δικούς μας ανθρώπους. Αλλά άφησε ισχυρή εντύπωση, επειδή η εικόνα είναι πολύ πραγματική, σε φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα -τότε και τώρα- με πολύ ισχυρό τρόπο».

«Αν ο Ιησούς γεννιόταν σήμερα», είπε με νόημα, «θα γεννιόταν στη Γάζα μέσα στα χαλάσματα».

Φάτνη Βηθλεέμ
ΕΡΑ/WISAM HASHLAMOUN

Η Βηθλεέμ βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περιφράσσεται από τείχος 12 μιλίων. Υπάρχουν ισραηλινά σημεία ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από την πόλη, όπου οι Παλαιστίνιοι με τα πόδια περνούν από σαρωτές και απαντούν σε ερωτήσεις των ισραηλινών συνοριοφυλάκων.Πολλά από αυτά τα σημεία ελέγχου είναι κλειστά τώρα ή ανοίγουν μόνο λίγες ώρες την ημέρα, λόγω του πολέμου στη Γάζα και της αύξησης της βίας στη Δυτική Όχθη.

Το τελευταίο 24ωρο 166 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και άλλοι 384 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις. 

Το υπουργείο Υγέιας της Γάζας ανακοίνωσε ότι συνολικά 20.424 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 54.036 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου.

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι καταγγέλλουν βασανιστήρια

Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση επέκριναν σφοδρά τις ισραηλινές διαδικασίες και τις ανακριτικές μεθόδους.

Ένας κάτοικος της Γάζας, που θέλησε να αναφερθεί μόνο το μικρό του όνομα, Μπραχίμ, δήλωσε στο dpa ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της κράτησής του.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι κρατά προσωρινά και ανακρίνει ανθρώπους που είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις στις εμπόλεμες ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας. Όσοι δεν αποδεικνύεται ότι δεν εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, αφήνονται ελεύθεροι.

Ο στρατός απέρριψε τις κατηγορίες περί κακοποίησης επισημαίνοντας: «Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο Μπραχίμ, που κατάγεται από τη Μπέιτ Λαχία, έχει διαφορετική άποψη. Δήλωσε ότι κατευθυνόταν στο Ισραήλ όταν Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν τα χέρια και τα μάτια στον ίδιο και σε δεκάδες άλλους κατοίκους της συνοικίας του και στη συνέχεια τους έβαλαν σε στρατιωτικό όχημα.

«Δεν γνωρίζαμε αν θα μας σκοτώσουν ή τι θα μας έκανε ο στρατός», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ανησυχούσε πολύ για τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να γδυθούν επανειλημμένα.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε: «Είναι συχνά απαραίτητο ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους ώστε να ερευνηθούν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν (μέσα σε αυτά) γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα».

Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους κρατούμενους καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να κρύβουν εκεί όπλα. «Αν είναι εφικτό, οι κρατούμενοι θα πάρουν πίσω τα ρούχα τους», σημείωσε ο στρατός.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ανέκριναν τον Μπραχίμ στα αραβικά τον ρώτησαν δεκάδες ερωτήσεις για τη Χαμάς, τους ηγέτες της, τις δραστηριότητές της και τις σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο ίδιος.

«Υποβλήθηκα σε διάφορα είδη σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων στο δωμάτιο της ανάκρισης», κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι δήλωσε πως είναι αθώος. Επεσήμανε ότι κάποιες φορές τον κατηγόρησαν ότι έλεγε ψέματα και συχνά τον χτυπούσαν.

Έπειτα από μερικές εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός μετέφερε τον Μπραχίμ πίσω στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ταξίδι της επιστροφής δήλωσε ότι στρατιώτες τον χτυπούσαν και τον απείλησαν ότι σύντομα θα τον σκοτώσουν.
Καμία από τις καταγγελίες του Μπραχίμ δεν έχει επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Μια 39χρονη γυναίκα από την πόλη της Γάζας επίσης δήλωσε ότι κακοποιήθηκε κατά την κράτησή της στο Ισραήλ. «Άνδρες και γυναίκες του ισραηλινού στρατού με χτυπούσαν παντού στο σώμα μου», είπε η Χιντ που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό της στο dpa.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις την ανέκριναν για τους γείτονές της.

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είμαι ενεργή πολιτικά, αλλά με ταπείνωσαν σκοπίμως όπως και τους άλλους κρατούμενους», τόνισε.

Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων που κρατήθηκε από τις ισραηλινές αρχές η Χιντ είπε ότι οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη φαγητού, νερού και τουαλέτας.

Το dpa δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ούτε αυτές τις καταγγελίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής έχει συλλάβει περισσότερα από 700 μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Εικόνες που έδειχναν Παλαιστίνιους κρατούμενους στη Λωρίδα της Γάζας να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους προκάλεσαν ανησυχίες για τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί το Ισραήλ κατά τη σύλληψη υπόπτων και ερωτήματα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Τουλάχιστον 200 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ένα 24ωρο
Διακόσιοι και πλέον Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην απόφασή του με την οποία κάλεσε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται στον παλαιστινιακό θύλακο, απέφυγε να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το τελευταίο ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν τα πτώματα δεκάδων αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους «εκτελέστηκαν», κατά τη διάρκεια ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην Τζαμπάλια.

Ο ισραηλινός στρατός, ο Τσαχάλ, ανακοίνωσε από την πλευρά του τον θάνατο δεκατριών στρατιωτικών του, τεσσάρων προχθές Παρασκευή και οκτώ χθες Σάββατο, σε μάχες με τη Χαμάς στη Γάζα, εξέλιξη που αυξάνει σε 154 τον αριθμό των ισραηλινών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις την 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μελών του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με περίπου 1.140 νεκρούς, την πιο πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948, την 7η Οκτωβρίου. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου. Παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο 129, κατά τις ισραηλινές αρχές.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20.258 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ανάμεσά τους είναι 201 άνθρωποι που σκοτώθηκαν μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες σε διάφορες τοποθεσίες του μικρού θυλάκου με μεγάλο υπερπληθυσμό που πολιορκεί ο ισραηλινός στρατός. Αεροπορικός βομβαρδισμός στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου που κυβερνά η Χαμάς από το 2007, στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

«Εκτελέσεις»
Στη Χαν Γιούνις (νότια), όπου ο Τσαχάλ διεμήνυσε πως θα κλιμάκωνε τις επιχειρήσεις του αυτή την εβδομάδα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν να μεταφέρονται πτώματα και τραυματίες στο νοσοκομείο Νάσερ.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως διέπραξαν «φρικτές σφαγές» στην Τζαμπάλια και στην Ταλ αζ Ζαατάρ, ότι «εκτέλεσαν δεκάδες πολίτες στους δρόμους».

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα στις κατηγορίες για εκτελέσεις αμάχων. Διαβεβαίωσε πάντως πως τα πλήγματά του «εναντίον στρατιωτικών στόχων» συμμορφώνονται προς «τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως σκότωσε «οπλισμένους τρομοκράτες» στην πόλη της Γάζας και κατέστρεψε «κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Ανέφερε επίσης ότι βομβαρδισμός στη Ράφα προχθές Παρασκευή, που σκότωσε τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους μικρό κορίτσι, σύμφωνα με τη Χαμάς, είχε στόχο αξιωματούχο του παλαιστινιακού κινήματος αρμόδιο για τον εφοδιασμό με όπλα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί